Van alle aangiftes die bij de politie worden gedaan, leidt maar vijf procent tot een veroordeling. In Altijd Wat Monitor een uitgebreide zoektocht naar het antwoord op de vraag hoe het mogelijk is dat er zo weinig wordt gedaan met aangiftes.
Meer dan zeshonderd burgers en medewerkers van de politie deelden hun ervaringen, tips en ergernissen met de redactie van Altijd Wat Monitor. De meest gehoorde klacht is dat mensen na hun aangifte niets meer horen. Een andere veel voorkomende ervaring: er vindt geen opsporing plaats, ondanks dat er bewijsmateriaal is. Daarnaast vinden veel burgers dat aangifte doen veel tijd en moeite kost.
Politieagenten reageren verschillend, er zijn er die zeggen dat er met iedere aangifte iets wordt gedaan, anderen menen dat de aangifte een ondergeschoven kindje is en dat chronisch capaciteitsgebrek daarvan een belangrijke oorzaak is: ‘Aangiftes worden nu vaak opgenomen door administratieve krachten of studenten. Als er een fatsoenlijke zaak binnenkomt moet de aangifte vaak over worden gedaan door een ervaren rechercheur’, aldus een politieman. Een van de klachten is dat politiemensen vanwege personeelsgebrek ontmoedigd worden om aangiftes in behandeling te nemen.
Minister Opstelten ontkent dat en zegt dat de aangifte een visitekaartje van de politie is en dat iedereen aangifte moet kunnen doen. Altijd Wat Monitor laat op indringende wijze zien wat er met de aangiftes gebeurt en gaat op zoek naar oplossingen en alternatieven. Het is voor het eerst dat een programma op deze schaal gebruik maakt van ’the wisdom of the crowd’ en ervaringen van het publiek gebruikt.