Cryptodienst SKY offline voor Criminelen

Cryptodienst SKY offline voor Criminelen

De politie heeft vanaf februari criminelen in de gaten kunnen houden die met de cryptodienst SKY communiceerden. Met mobiele telefoons waren de criminelen met elkaar in gesprek over handel in verboden middelen en diensten. Dit komt hard aan voor de georganiseerde misdaad in Nederland.

Honderden miljoenen berichten zijn onderschept door onze politie. De criminelen dachten dat de dienst veilig was, dat was ook zo tot het dus niet meer zo was. Voorheen werd de dienst Encrochat gebruikt totdat deze ook onbruikbaar werd. Vervolgens is de overstap gemaakt door de criminelen naar SKY ECC wat internationaal tienduizenden gebruikers heeft die met elkaar “Anoniem en versleuteld” kunnen communiceren.


€2000 per jaar voor een gecodeerde telefoon waar je alleen mee kunt chatten


Wat heeft het opgeleverd?

  • een aantal weken live de criminelen monitoren
  • meer dan 30 aanhoudingen en invallen in een tiental woningen
  • Wapens in beslag genomen
  • Drugslabs ontmanteld
  • Drugs in beslag genomen
  • Miljoenen euro’s in beslag genomen

Reactie van SKY

Vooralsnog is er geen reactie van de chatdienst SKY. Wel is bekend dat SKY naast de bekende chatdiensten, die populair zijn onder criminelen, aangeven dat zij de beste zijn. Op het internet propageert SKY met uitdagingen over dat als iemand het netwerk zou kunnen hacken dat er een dikke beloning tegenover staat. Op dit moment zouden ze mogelijk bezig kunnen zijn de arrogantie en trots van het internet te vegen.