(PVV) Utrechtste statenlid Schrerer verlaat ook zijn plek

(PVV) Utrechtste statenlid Schrerer verlaat ook zijn plek

Maandag middag neemt Henk Schrerer zijn ontslag als lid van de Provinciale staten PVV Utrecht

Hij zegt “uit overwegingen van fatsoen en geloofwaardigheid” tot zijn besluit te zijn gekomen.

De politicus zit maandagmiddag nog wel de statencommissie voor Mobiliteit, Milieu en Economie voor. Scherer: ”Zo snel vind je namelijk geen nieuwe voorzitter, maar daarna is het werk voor de PVV voorbij.”

Het Statenlid uit Maartensdijk noemde eerder de uitlatingen van Wilders (“Minder, minder, minder”) al “walgelijk”. Aanvankelijk zou de PVV-fractie in Utrecht (vijf leden) aanstaande woensdag vergaderen over de toekomst, maar Scherer zegt dat niet te willen afwachten.

”Ik heb een aantal telefoontjes gepleegd, maar mijn besluit staat vast”, zegt hij. ”Ik hoor daar niet bij. Ik wil fatsoenlijk blijven en dan moet je de ultieme consequentie aanvaarden.”

Scherer stelt zijn zetel in Provinciale Staten ter beschikking.

Van der Helm

RTV Utrecht meldt dat ook commissielid Jos van der Helm de Utrechtse PVV-fractie verlaat. Hij verving Statenleden in sommige vergaderigen. Van der Helm is de vader van het Haagse raadslid Chris van der Helm, dat eerder al opstapte.

Rustig

Het Utrechtse statenlid Han IJssennagger wilde maandag niet zeggen of hij ook van plan is te vertrekken, maar hij sloot dat ook niet uit. Zijn fractiegenoot Elly Broere deed dat wel. Zij is ”absoluut” niet van plan om de PVV te verlaten na de uitlatingen van partijleider Geert Wilders vorige week.

Bij de PVV-fracties in Overijssel (5 Statenleden) en Gelderland (8 Statenleden) is ”alles volledig rustig”, zeiden de fractievoorzitters maandag. De Gelderse fractievoorzitter Marjolein Faber beaamde vorige week nog dat zij van harte meegedaan had in Den Haag tijdens de toespraak van Wilders.

Prominenten

Vrijdag verloor de PVV bovendien een hele reeks aan prominenten. Tweede Kamerlid Joram van Klaveren stapte uit de fractie naar aanleiding van de uitspraken van Geert Wilders over Marokkanen.

Zijn collega Roland van Vliet ging hem donderdag al voor. Beiden gaan door als zelfstandig Kamerlid. Ook het PVV-gemeenteraadslid Chris van der Helm in Den Haag is opgestapt.

Partijleider van de PVV in Brussel Laurence Stassen heeft er vrijdagavond eveneens de brui aan gegeven wegens onverenigbaarheid met de uitspraken van Wilders.