PvdA grote verliezer en winst voor D66 en SP

PvdA grote verliezer en winst voor D66 en SP

Vanwege groot verlies PvdA bij gemeenteraadsverkiezingen is de CDA weer de grootste landelijke partij. De CDA verloor weinig terrein ten opzichte van 4 jaar geleden. Door het forse verlies bij andere partijen zoals de VVD en PvdA kunnen zij zich nu weer de grootste noemen. Bekijk hieronder samenvattingen van de uitslagen bij de verkiezingen.

PvdA verloren
De forse winst is er voor de D66. De partij krijgt maar liefst 260 raadszetels erbij en zal de eerste plek van de PvdA overnemen in steden zoals Amsterdam, Den Haag, Utrecht en ook Groningen. Ook de SP deed het goed. Zij hebben het aantal raadszetels bijna verdubbeld. In de Maas stad Rotterdam werd de PvdA als grootste partij verdrongen.

VVD-leider en Mark Rutte geeft toe dat zijn partij een forse tik heeft gehad. Hij wees er ook op dat zijn partij in moeilijke en impopulaire tijden maatregelen zal moeten nemen. D66-leider Pechtold toonde zichzelf ingenomen. Een goede uitslag is voor hem niet een aanleiding om de steun in te trekken bij het kabinetsbeleid. SP-leider Roemer vindt het tijd om een groot feest te vieren. Volgens hem hing het al langere tijd in de lucht dat zij een positief resultaat zouden boeken.

CDA-leider Sybrand Buma heeft gunstige uitslagen gehad voor zijn partij, die hij vooraf nauwelijks voor mogelijk had gehouden. Dit is volgens hem de beloning voor de scherpe oppositiekoers van de CDA.

Volgens Geert Wilders, leider van de PVV die maar in twee gemeenten deelnam aan deze verkiezingen, hebben partijen zoals de VVD en PvdA een pak op hun donder gehad. Hij veroorzaakte nog commotie door zijn aanhangers een bizarre vraag te stellen. Hij zei: “Willen jullie meer of minder Marokkanen in ons land?”, De zaal riep ,,Minder, minder, minder”.  De PVV blijft nog altijd de grootste in Almere, maar heeft wel minder kiezers getrokken in Almere en Den Haag.

De opkomst bedroeg maar 53,5 procent. Dit is een laagterecord ten opzichte van andere verkiezingen, wel hoger dan dat zij hadden aangegeven. Vier jaar geleden ging ongeveer 54 procent naar de stembus. Lokale partijen deden het goed en zelfs beter dan vier jaar terug. Zij haalden ongeveer 30 procent van de stemmen, 5 meer dan 4 jaar geleden.