Klaas Knot steekt zichzelf diep in hypotheekschuld

Klaas Knot steekt zichzelf diep in hypotheekschuld

Klaas Knot denkt dat het wel weer goed zal komen met de Nederlandse economie, hij durft hierom er ook naar te handelen. De gepresenteerde jaarverslag vandaag van de Nederlandsche bank liet zien dat hij een hypotheek van maar liefst €1,2 miljoen heeft genomen.

Klaas Knot denkt dat het wel weer goed zal komen met de Nederlandse economie, hij durft hierom er ook naar te handelen. De gepresenteerde jaarverslag vandaag van de Nederlandsche bank liet zien dat hij een hypotheek van maar liefst €1,2 miljoen heeft genomen, onder gunstige personeelscondities.

“Ik heb inderdaad een nieuw duur huis gekocht” zo verklaard de DNB-president tegenover de Telegraaf. Wel zegt hij erbij dat het hij het eigenlijk een privézaak vindt, toch hebben jullie het in het jaarverslag kunnen zien. Het bedrag dat voor de hypotheek opmerkelijk hoog lag. De twee andere directeuren zullen ook profiteren van een rentekorting van 1/3e. Deze hebben zelf hypotheken van drie tot vier ton. Knot steekt hierbij ongeveer €1 miljoen bovenuit.

Het enige dat hij daarover kwijt wilt is dat hij het nieuwe huis heeft gekocht in 2013 en zijn huidige huis is verkocht in 2014. Hierdoor is op het jaarverslag nog altijd een situatie van dubbele lasten te zien. Het bedrag dat uit het jaarverslag naar voren was gekomen liggen eigenlijk dus beduidend lager.

De directieleden van de bankentoezichthouder zijn altijd verplicht om hun hypotheek via de financieel aantrekkelijke bedrijfs-regeling af te sluiten. Zo zal worden voorkomen dat zij zich oneigenlijk laat begunstigen. Wat vaker gebeurt door individuele banken, die graag een DNB-bestuurder zullen willen paaien.

Huizenkopers betalen ongeveer 4% aan hypotheekrente voor huizen die voor tien jaar vastgezet zijn. Een DNB-personeelslid heeft ongeveer een voordeel van 1,3%, dat in het geval van Klaas Knot op €15.600 rente op jaarbasis is. Vanwege de hypotheekrenteaftrek is dit al voor de helft een groot voordeel. Vorig jaar werd al eerder bekend gemaakt dat de ABN Amro hypotheken voor het personeel zelf verzorgt. De bank is na een openbare aanbesteding geselecteerd.