Top 10 films 2013

Top 10 films 2013

In 2013 hebben driehonderdzestig films het recht gekregen om uitgezonden te worden in de bioscoop. Dit zijn er ongeveer zeven per week. Lange tijd leek het nog een onmogelijke klus te zijn om de beste films van 2013 te selecteren, maar op 3 oktober werd er een film uitgebracht die ons heeft weggeblazen, namelijk “Gravity”.

Het overkomt ons niet vaak dat een enigszins ongeloofwaardig plot zomaar voor lief wordt genomen. Het is een goed teken dat er nog altijd films gemaakt worden die een reactie zowel letterlijk als fysieke reacties kunnen uitlokken door middel van geluiden, ritme en beelden, inclusief de bijdrage van Sandra Bullock uiteraard. Gravity is het bewijs ervan dat sommige films tot op de dag van vandaag nog altijd om een bioscooprelease schreeuwen. Alfonso Cuarón heeft de 3D films een eer aangedaan door het uitbrengen van deze film over de ruimte. Adembenemende beelden en camerawerk met verbluffende effecten op visueel gebied zijn onnavolgbaar. Het is daarom dan ook een goede aanwinst geweest voor de bioscopen.

De film van het jaar is tot stand gekomen door medewerkers van NieuwsLezen.nl een top tien samen te laten stellen. Deze eindlijst is een optelsom van verschillende lijsten die op het internet rondgaan. De nummers één krijgen hierbij tien punten, nummers twee negen punten en zo verder naar beneden. Doordat we alle scores bij elkaar op hebben kunnen tellen zijn wij tot de top tien beste films van 2013 gekomen. Zo zijn films zoals Django Unchained, Spring Breakers of La Passé vaker terug gekomen in deze lijsten. De film met de hoogste notering wint en is de nummer 1 van 2013.

De top 10 films van 2013 zijn geworden:

  1. Gravity (Regisseur: Alfonso Cuarón)
  2. The Masters (Regisseur: Paul Thomas Anderson)
  3. Prisoners (Regisseur: Dennis Villeneuve)
  4. Before Midnight (Regisseur: Richard Linklater)
  5. Django Unchained (Regisseur: Quintin Tarantino)
  6. La Grande Bellezza (Regisseur: Paolo Sorrentino)
  7. Captain Phillips (Regisseur: Paul Greengrass)
  8. Inside Llewyn Davis (Regisseur: Ethan en Joel Coen)
  9. Behind the Candelabra (Regisseur: Steven Soderbergh)
  10. Spring Breakers (Regisseur: Harmony Korine)