Eerste seizoenszege Heracles tegen NAC

Na zeven wedstrijden Heracles Almelo heeft zonder punten eindelijk de eerste zege binnen in de eredivisie. De Almeloërs waren zaterdag met liefst 6-1 te sterk voor NAC Breda. Go Ahead Eagles won in extremis met 3-2 bij FC Utrecht.

Heracles had inclusief het vorige seizoen de laatste twaalf wedstrijden allemaal verloren. De vorige overwinning van de Tukkers dateerde al weer van 29 maart, toen in Nijmegen met 2-1 van NEC werd gewonnen.

De Heraclieden staan nu nog maar twee punten achter op de zestiende en de zeventiende plek. NAC is de nummer veertien met acht punten.

De hekkensluiter kende zaterdag een uitstekende start in het eigen Polman Stadion, want al na tien minuten kreeg Heracles een penalty. Scheidsrechter Ed Janssen floot voor een overtreding van NAC-doelman Jelle ten Rouwelaar op Wout Weghorst op de achterlijn en Jeroen Veldmate faalde niet van elf meter.

Voor rust werd het nog 3-0. Eerst scoorde Thomas Bruns op aangeven van Weghorst. De middenvelder schoot van afstand op het doel van Ten Rouwelaar en zag hoe de ervaren goalie volledig mis taste.

Rode kaart

In de veertigste minuut waren de rollen omgedraaid en gaf Bruns de assist op Weghorst, die zijn derde goal van het seizoen maakte.

Tussendoor moest NAC ook nog verder met tien man, omdat Stipe Perica zich na een halfuur liet gaan en met zijn noppen op de knie van Simon Cziommer ging staan.

In de tweede helft liep het aanvankelijk niet veel beter voor NAC, want in de 64e minuut zorgde Joey Pelupessy met een geplaatst schot voor de 4-0. Een kwartier voor tijd redde invaller Mats Seuntjens toch nog de eer voor NAC met een gekruld schot in de verre hoek.

Het laatste woord was echter aan Heracles. Enkele minuten voor tijd schoot Iliass Bel Hassani de bal met links fraai in de kruising, waarna Jaroslav Navratil er met een intikker in blessuretijd zelfs nog 6-1 van maakte.

FC Utrecht- Go Ahead Eagles

FC Utrecht gaf later op de avond een 2-0 voorsprong uit handen. Go Ahead Eagles won in de Galgenwaard met 3-2, en tot overmaat van ramp voor de Utrechters viel de winnende treffer van Jeffrey Rijsdijk ook nog eens diep in blessuretijd.

In de eerste helft domineerde FC Utrecht nog. De ploeg zette Go Ahead met goed verzorgd voetbal vanaf de aftrap onder druk. Alleen de afwerking liet tot ontsteltenis van trainer Rob Alflen veel te wensen over. Het dichtst bij het openingsdoelpunt was Mark van der Maarel. Zijn schot spatte buiten bereik van doelman Erik Cummins op de lat uiteen.

De thuisclub startte de tweede helft wel productief. Binnen nog geen zes minuten was het tweemaal raak. Eerst tikte Gyrano Kerk op aangeven van Rubio Rubin de 1-0 binnen en daarna verdubbelde Ruud Boymans de marge.

Spoor bijster

Merkwaardig genoeg raakte FC Utrecht met die riante voorsprong het spoor plotseling bijster. Zeker nadat Deniz Türüç kort daarna via de voet van Van der Maarel de aansluitingstreffer maakte.

Fernando Lewis en Rijsdijk hadden de gelijkmaker op hun schoen, maar doelman Robbin Ruiter voorkwam dat. Een kwartier voor tijd was echter ook de keeper van FC Utrecht kansloos bij een inzet van centrale verdediger Bart Vriends.

In de boeiende slotfase probeerden beide ploegen nog de volle buit naar zich toe te trekken. Dat lukte uiteindelijk Go Ahead, dankzij het doelpunt in blessuretijd van Rijsdijk.